Ja! We zijn nog steeds in Nieuw-Zeeland. Eigenlijk hadden een ticket om 15 juni naar Australië te vliegen, maar daar hebben we toch maar geen gebruik van gemaakt. We hadden een enkele reis Nieuw-Zeeland geboekt en om het land binnen te komen heb je ook een ticket er uit nodig. 6 weken leek ons ruim de tijd om Nieuw-Zeeland op ons gemak te bekijken. Niet dus. En als we maandag naar Australië vliegen hebben we echt niet het idee dat we alles in Nieuw-Zeeland gezien en gedaan hebben terwijl we hier dan toch ruim 7.5 week zijn geweest.
Na onze laatste blog zijn we vrijwel direct naar de ferry gereden die van het Zuider- naar het Noordereiland vaart. Een erg mooie route! Wel is een boottocht van 3.5 uur best lang als je zeeziek bent (Hanneke). De ferry komt aan in Wellington, de hoofdstad en tevens – volgens ons – verreweg de leukste stad van Nieuw-Zeeland. We waren wel weer toe aan wat meer drukte om ons heen. Wellington heeft geen grote toeristische trekpleisters of het moet het Te Papa museum zijn, maar de sfeer is erg relaxt. Wellington noemt zichzelf de ‘coffee capital’ van Nieuw-Zeeland (goed voor Nieks humeur) en er zijn veel leuke restaurants en bakkerijen met lekker brood.
Hoewel Nieuw-Zeeland qua wijn vooral bekend staat om de Pinot Noir en Sauvignon Blanc (en dan vooral uit Marlborough) kwamen we erachter dat de andere druivensoorten en gebieden ons toch meer aanspraken. We hebben deze keer wijn geproefd in Martinborough en Hawke’s Bay. Je kunt wel merken dat de Nieuw-Zeelanders trots zijn op hun wijnen. Alle wijnhuizen hebben wel een ‘award winning’ wijn, er is de Classic New Zealand Wine Trail, heel veel wijnhuizen hebben een ‘cellar door’ waar je kunt proeven, en als je in de supermarkt een fles Franse wijn koopt (zoals wij eergisteren voor het eerst deden) krijg je daar een opmerking over.
Veel mensen zeggen dat het Zuidereiland veel mooier en boeiender is dan het Noordereiland, maar wij vonden beiden erg de moeite waard. Hier op het Noordereiland wonen wat meer mensen, zijn er wat meer auto’s op de weg (niet veel trouwens), en hebben we minder het gevoel geïsoleerd te zijn van de rest van de wereld. Daarbij is het vulkanische gebied rondom Rotorua en Taupo bijvoorbeeld echt een buitenaards landschap en absoluut een van de hoogtepunten van onze trip door Nieuw-Zeeland.
We zijn nu in Northland, de noordelijke uitstulping van het Noordereiland. Hier hebben we onder andere 2 super mooie duiken gemaakt bij de Poor Knights Islands. Zeker de tweede in de grootste zeegrot ter wereld met zicht van 20 tot 25 meter en een bakerhaai was erg mooi. Op de terugweg van de eilanden naar de haven zagen we nog blauwe vinvissen (de grootste walvissoort en tevens het grootste dier op aarde), die ze hier al jaren niet hadden gezien.
Op het moment van schrijven zijn we op een boerderij. We hebben vorige week toen we hier een dagje verbleven toegezegd dat we van donderdag tot en met maandagochtend voor de dieren (20 kippen, wat eenden, 5 schapen, 2 varkens, 3 koeien, 4 geiten, 2 honden en een papegaai) zouden zorgen terwijl de eigenaar en zijn vriendin op het zuidereiland zijn voor een cursus. We kunnen hier nog een paar dagen rustig aan doen, onze kleren wassen, uitgebreid koken, een blog schrijven, etc. Weer eens wat anders, al moeten we wel zeggen dat het een grote verantwoordelijkheid is, zeker als op dag 1 al 2 koeien ontsnappen.
En verder hebben we ook:
- Geraft in Rotorua waar we o.a. van een 7m hoge waterval afgingen, heel vet! De rest van de rafttrip was best saai trouwens.
- De Tongariro crossing de mooiste 1-daagse hike in Nieuw Zeeland, gelopen. En die is in de winter wat uitdagender dan in de zomer (koud!), maar erg bijzonder met sneeuw op een vulkaanlandschap.
- Gekayakt bij Bay of Islands, maar Niek zijn rug vond de houding in de kayak niet zo fijn dus Hanneke moest al het werk doen ;).
- Het klokkenmuseum in Whangerei bezocht, dat was normaal 12 dollar maar nu gratis in verband met Maori nieuwjaar. Dat was maar goed ook want het was heeeeeeeeeeeel saai.
- De grootste en oudste (2500 jaar oud) Kauri bomen van Nieuw-Zeeland bekeken, en die zijn gigantisch.
- Maori fried bread gegeten en geconstateerd dat het net oliebollen zijn. Net zoals wel meer Maori specialiteiten zaols Rewana Bread en Hangi vult het nogal goed. Dit verklaart misschien waarom veel Maori niet heel dun zijn.
Tot slot nog: toen we onze plannen om naar Nieuw-Zeeland en Australië te gaan reizen bekend maakten vroegen veel mensen zich af of we nog wel terug zouden komen, dus de vraag: zouden jullie hier willen wonen?
Neuj niet echt. Nieuw-Zeeland is een geweldig mooi land en we zijn echt super blij dat we hier 7.5 weken hebben kunnen doorbrengen om alles te zien en we zouden iedereen aanraden om hier op vakantie te gaan. Echter, het land is ook érg rustig, en het gaat allemaal een beetje traag hier. We zijn misschien iets te veel stadsmensen om ook echt in Nieuw-Zeeland te gaan wonen.
Ook staat er weer een lading nieuwe foto’s op FLICKR
Voor regelmatigere updates zie: Twitter Hanneke | Twitter Niek | Instagram Hanneke | Instagram Niek.
Ka kite!
Hanneke en Niek
Geef een reactie